Zaterdag 12 en zondag 13 april: Jonge muzikanten stelen show tijdens palmenconcerten

zon, 13/04/2014 - 23:00

“Plop”, met een ploffende kurk sloten we onze palmenconcerten af. Met ons laatste nummer, de ‘Champagne Galop’ van de Zweed Hans Christian Lumbye, kreeg de fanfare de hele zaal aan het klappen. Die korte galop was het orgelpunt van de twee palmenconcerten die onze fanfare gaf op 12 en 13 april, palmenzondag.

“Het was een stevig, afwisselend en leuk concert”, getuigt Bert Van Thienen (dirigent van o.m. Brass Band Heist en KF Onafhankelijkheid Wiekevorst). “Met werken van Sibelius, Grieg en Philip Sparke presenteerden jullie echte fanfaremuziek. Jullie concert ging niet ten onder aan een te veel aan popdeuntjes. Een euvel waar vele korpsen onder lijden.”

Bert Van Thienen  was een van de vier juryleden die onze drie jonge muzikanten beoordeelden die afstuderen aan de muziekacademies van Herenthout en Heist-op-den-Berg:

Evi Minnen (saxofoon), Ben De Ridder (trombone) en Tars De Ridder (trompet). Zij stalen de show met hun solonummers en het publiek apprecieerde hun virtuositeit. “Je leefde met hen mee. Haalden ze het einde zonder struikelen? Gelukkig maakten ze geen grote fouten. Tegelijk brachten ze ook drie boeiende brokken muziek. Zij maakten het concert spannender en emotioneler”, aldus een luisteraarster.

Heel opmerkelijk; de drie werden blijkbaar niet geplaagd door plankenkoorts. Ben De Ridder (17): “Ik was tien jaar toen ik aan mijn eerste Vlamo-wedstrijd deelnam. Intussen heb ik ook al enkele stukken gespeeld met orkest. Je leert niet te veel aan het publiek te denken en voor jezelf te spelen. Eigenlijk geniet ik op zo’n moment.”

“Meestal studeert een jonge muzikant af in een kamertje met een piano. Nog weinig fanfares doen zo’n investering: plaats ruimen voor enkele stukken tijdens een concert en een jury betalen”, aldus Bert Van Thienen. “Jullie begeleidden met het hele orkest. Dat is echt stimulerend voor die jongeren.” De twee jongens haalden ook mooie punten: Tars kreeg 89% en Ben 88,5%. Let wel, naast deze concerten moeten ze nog andere proeven afleggen. Evi speelde die avond niet voor punten.  Ze slaagde ondertussen al wel in het ingangsexamen aan het Lemmens en het Antwerpse conservatorium. Straffe meid.

Noorderlicht

De palmenconcerten 2014 liepen onder het thema ‘Noorderlicht’. Dirigent Patrick Milbou: “Tijdens deze concerten maakten we een muzikale trip door het noorden,  letterlijk van Grieg tot Abba. Scandinavië is voor velen nog een onontgonnen gebied. Deze regio boeit me enorm. Dankzij Abba, Roxette en anderen weten we Zweden muzikaal wel liggen. Maar ook op het vlak van ernstige muziek valt er veel moois te rapen. Dat levert een aantrekkelijke mix op voor een concert.” Uit de reacties bleek dat dit echt gelukt is. Uit de zaal pikten we adjectieven op als ‘boeiend’ en ‘afwisselend’, tot zelfs ‘geweldig’.

Rustige, lyrische nummers zoals het ‘Anthem’ uit de musical ‘Chess’ ( Benny Andersson en Bjorn Ulvaeus) wisselden af met steviger werk zoals ‘Lake of the Moon’, het nieuwe werk van Kevin Houben, ‘Hymn of the Highlands’ van Philip Sparke of het onvermijdelijke ‘Finlandia’ van Jean Sibelius. Dat waren dan ook de hoogtepunten van twee goed gevulde concertavonden waarna onze bezoekers met een glimlach op het gezicht naar huis trokken.