Vrijdag 15 juli: de brandweer tegen de fanfare

vri, 15/07/2016 - 18:24

Het was een primeur op het familievoetbaltornooi. De fanfare voerde niet langer een onderling duel: voor het eerst werd een andere vereniging uitgenodigd om tegen de fanfare te voetballen.

Omstreeks 18 uur kwamen de eerst muzikanten opdagen op het voetbalplein van KFC Herenthout. Een beetje later arriveerden enkele leden van de brandweer, maar zij waren niet alleen… Een tiental jonge knapen verscheen in voetbaltenue van de brandweer. Dat was even slikken voor de muzikanten.

Met z’n tienen begon de fanfare aan de wedstrijd. De brandweer daarentegen had een volledig elftal waarvan slechts drie of vier echte brandweerlui. Hun zonen vervolledigden het elftal. Nog voor het fluitsignaal wisten de muzikanten dat het een zware strijd met de eigen conditie zou worden.

De wedstrijd was nog geen vijf minuten bezig toen de eerste prik kwam van het jonge elftal van de brandweer. Spits Denis Mertens, een volwassen brandweerman, werd diep gestuurd, kwam alleen voor de keeper en werkte knap af. Toen stonden de muzikanten al zwaar te hijgen. “Die klein mannen die blijven maar lopen” kon je enkele muzikanten horen mompelen. Inderdaad, het leek alsof ze energie te veel hadden.

Intussen speelde de fanfare toch met een volledig elftal. Zelf creëerden de muzikanten af en toe ook kansen. Trompettist Tars werd vaak diep gestuurd maar zijn afwerking was desastreus: recht op de keeper, meters over, op de paal… Toch slaagde het elftal van de fanfare erin om voor de rust al tweemaal te scoren terwijl het andere team al zeven keer de weg naar het doel had gevonden.

Na de (welverdiende) rustpauze kregen de muzikanten versterking van twee niet‐leden van de fanfare, een jong meisje die bij KVC Westerlo speelt en een vriend van de broers De Ridder. Het werd een vermoeiende tweede helft. De “spelers van de brandweer” bleven lopen terwijl de muzikanten uit vermoeidheid af en toe over het veld wandelden. De fanfare kon nog drie keer scoren in de tweede helft. Tars De Ridder maakte een hattrick, Matthias Fransen verschalkte ook een keer de andere doelman en het jonge meisje trapte een penalty mooi tussen de palen.

Het laatste fluitsignaal weerklonk op het voetbalplein en doodop trokken de muzikanten naar de kantine om ene te gaan drinken. De muzikanten verloren met 5‐11 tegen het jonge elftal van de brandweer en konden met een frisse pint in de hand terugblikken op een toffe avond.

(Tars De Ridder)