Donderdag 21 juli: concert op de markt om 19 uur

don, 21/07/2016 - 20:26

Het zou die dag gaan regenen, zelfs onweren … Niets daarvan: het was een schitterend warme dag, tot 28° C in de schaduw.

Tegen zeven uur hadden we de stoelen, de pupiters en het slagwerk mooi rond dirigent Patrick opgesteld. Met 38 muzikanten in het midden van de vakantie was ieder tevreden over de hoge opkomst. Op de goedgevulde terrassen van de café’s de Lux, de Kluis en de Kroon keken honderden ogen ons verwachtingsvol aan.

Patrick gaf zijn ‘één, twee’ en we zetten de ‘New Colonial March’ in. Daarna volgden nog twee marsen: de ‘Marche Militaire Française’ van Camille Saint-Saens en de ‘Egyptische Mars’ van Johann Strauss. Met ‘Total Toto’, ‘Zambezi’, ‘Kongolela’ en ‘Pata Pata’ grasduinden we in de popmuziek. Af en toe passeerde een verdwaalde Pokémon Go-speler over de markt. Was het de vakantiesfeer of het voortdurend gebabbel op de terrassen, maar we speelden niet zo geconcentreerd.

We sloten ons traditioneel concert af met een nieuwe mars, ‘Arsenal’ van  Jan van der Roost. Tijdens de laatste nummers dreven er dreigende grijszwarte wolken over. Maar regen kwam er niet.

Daarna kregen we toch heel wat tevreden reacties.

Burgemeester Roger Gabriëls begon zijn speech met een verwijzing naar 21 juli 1831, de dag dat Leopold I op het Koningsplein in Brussel de eed aflegde. Hij wijdde verder uit over het belang van de eenheid van ons land en over de dreiging van het terrorisme.  Hij sprak over de overwinning van de vrijheid en de democratie. Op het einde testte hij even de aandacht van zijn toehoorders en wenste ons een aangenaam “Kerstfeest” waarop een lachsalvo losbarstte. Hij herpakte zich en wenste ons een aangename nationale feestdag.

Onze fanfare zette de ‘Vlaamse Leeuw’ in. En heel wat Herenthoutenaren stonden recht. Waarna we ook de ‘Brabaçonne’ speelden.

Het vervolg van deze mooie avond was in handen van Stefan Laenen en zijn ‘Discobal National’. Met mix van Belgische popmuziek, van The Cousins en André Brasseur tot nu, animeerde hij verder dit volksfeest.