Dinsdag 21 juli, 19.30 uur: nationale feestdag

din, 21/07/2015 - 20:00

De nationale feestdag… Een toespraak van de koning, Belgische vlaggen in de straten van het dorp, de markt als één terras,…, die ontbreken nooit op 21 juli. En, niet te vergeten, het concert van de fanfare op de markt in Herenthout. Ook dit jaar speelden we ons jaarlijks concert. Het was weliswaar anders dan andere jaren want de dirigent was op reis, dus heeft Wim Vermunicht zijn taak op zich genomen. 

Met de tonen van ‘The Middy’, een welgekende mars onder de muzikanten, startten we het concert. Het programma werd vervolledigd met andere marsen, zoals ‘Songs they took to war’ en ‘The transit of Venus’  en enkele bekende popnummers, zoals ‘Venus’ en ‘We are the world’. Na een toch wel vermoeiend, maar tof programma sloten we het concert af met ‘Champagner Galop’.

Toen was het de beurt aan onze burgemeester Roger Gabriels voor zijn jaarlijkse speech. Nadat hij de Herenthoutenaren had toegesproken over verschillende onderwerpen, sloot hij af met een: “Leve Herenthout, leve Vlaanderen, leve de koning, leve België!”  De fanfare pikte in en speelde vervolgens de twee volksliederen, de ‘Vlaamse Leeuw’ en de ‘Brabançonne’. Niet iedereen was even blij met de Vlaamse Leeuw, maar toen de tonen van de Brabançonne weerklonken over de markt, stond wel iedereen recht.

Na de ode aan Vlaanderen en België, hadden de muzikanten grote dorst en gingen de instrumenten terug de koffer in. Het was tijd voor een pint (of iets anders) dus kregen we bonnetjes, weliswaar met een nieuw ontworpen systeem door de cultuurraad. Dit bleek echter niet echt een gemakkelijk systeem te zijn, maar oké…, de dorstigen werden gelaafd (zeer belangrijk met zo’n warm weer).